Το είχαμε προβλέψει: Να γιατί στην Αλεξανδρούπολη! Η απέλαση των Ρώσων και η ανακοίνωση Δήμου και Εκκλησίας




Το Κράτος δρα κόντρα στα συμφέροντα των Ελλήνων;
Με κοινή τους δήλωση, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, παίρνουν θέση και απαντούν στα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες για την πόλη σε σχέση με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών και την δραστηριοποίηση τους με διάφορους τρόπους στην Αλεξανδρούπολη.
Τι συμβαίνει όμως στην Αλεξανδρούπολη;
του Κίμωνα Χαραλάμπους
  • Είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Αγία Πετρούπολη και υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες προσέλκυσης Ρώσων τουριστών.
  • Εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη του 2011 μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη 30 στρατιωτών από την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης οι οποίοι στη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-8 συμμετείχαν στην απελευθέρωση της περιοχής και πέθαναν από τύφο.
  • Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μ. Μάσλοβ, είχε εκφράσει, τον Φεβρουάριο, ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη, με το βλέμμα στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του λιμανιού της.
  • Επρόκειτο να ανοίξει ρωσικό Προξενείο.
  • Υπάρχει μεγάλη γεωοικονομική αξία του λιμένα της αλλά και του σιδηροδρομικού άξονα Αλεξ/λης-Ορμενίου, διότι συνδέουν την Αν. Μεσόγειο και τις χώρες της Β. Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής με τις χώρες της Μ. Θάλασσας, της Κεντρικής και της Αν. Ευρώπης μέχρι την Σκανδιναβία.
  • Το ΝΑΤΟ θέλει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της πόλης τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς και ειδικότερα για βάση ελικοπτέρων, όπως σας είχε ενημερώσει το el.gr, που είχε προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι.
  •  «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο», είχε δηλώσει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, γνωστός για τις αντιρωσικές του θέσεις (διαβάστε ΕΔΩ για την δράση του).
Οπότε, αντιλαμβάνεστε γιατί απελάθηκαν οι Ρώσοι διπλωμάτες. Ενδεχόμενη δυναμική ανάμειξη της Ρωσίας στην περιοχή, θα μπλόκαρε, μεταξύ άλλων, τις αλυτρωτικές βλέψεις της Τουρκίας σε σχέση με την Θράκη.
Ωστόσο το σημαντικότερο για τις λεγόμενες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ο.Η.Ε.) είναι να «πετάξουν» τους Ρώσους έξω από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια!
Πάντως, τόσο ο κ.Λαμπάκης όσο και ο Μητροπολίτης, υπεραμύνονται των ενεργειών τους για τις οποίες έχουν και με τίτλο: “ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ” αναφέρουν, μεταξύ άλλων:
«Μετά τους τριγμούς που δημιούργησε η πρόσφατη “προβολή” της πόλης μας για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, με αφορμή τις απελάσεις ρώσων διπλωματών, εξηγούμαστε τα εξής:
Έχουμε ακράδαντη την πεποίθηση ότι η εξωτερική πολιτική της Πατρίδας μας είναι σταθερή και ακλόνητη και δεν κινδυνεύει από τις επιμέρους δραστηριότητες τοπικών παραγόντων.
Πάντοτε στην περιοχή μας -δυστυχώς- βιώναμε τη μειωμένη φροντίδα του “αθηναϊκού κράτους”, όπως κακώς ονομάζαμε παλαιά, και επιδιώκαμε να το αφυπνίσουμε ακόμα και με ρητορικές υπερβολές, προκειμένου να εξετάζει ευεργετικά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, μοναδικές και τελείως διαφορετικές κάθε άλλου γεωγραφικού διαμερίσματος της Χώρας μας.
Βεβαίως αναπτύξαμε, ο Δήμος, η Μητρόπολη, το Δ.Π.Θ., το Ε.Β.Ε.Α., τα σχολεία, τα ξενοδοχεία και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τουριστικές επικοινωνίες με ρώσους, αξιοποιώντας τον ικανό αριθμό ρωσόφωνων της περιοχής μας. Το ομόδοξο της πίστης και οι αδελφοποιήσεις έφεραν ευεργετικά αποτελέσματα, γνωστά και αδιαμφισβήτητα, στην τοπική αγορά και κοινωνία.
Βεβαίως επιδιώξαμε και πετύχαμε πολιτιστικές σχέσεις με τους αδελφοποιημένους Δήμους της Ρωσίας, αξιοποιώντας επίσημα επιτετραμμένους διπλωμάτες και νόμιμα καθορισμένους από το Κράτος μας θεσμικούς φορείς.
Βεβαίως δεχτήκαμε από αναγνωρισμένο τοπικό Σύλλογο, δωρεά ξύλινου ναού 50 τ.μ., ο οποίος ανήκει νομικά και λειτουργικά στο ελληνικό Ορθόδοξο Χριστιανικό μας ποίμνιο, αποκλειστικά.
Βεβαίως θεμελιώσαμε σε δημόσιο χώρο, μνημείο των πεσόντων ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ιστορικής ψηφιδογραφίας μας και για παραδειγματισμό των νεοτέρων. Στον ίδιο χώρο σχεδιάζουμε και εβραϊκό μνημείο για τους εβραίους συμπατριώτες μας που εξοντώθηκαν από τους ναζί το 1941-45.
Ενέργειες όπως ο ελλιμενισμός πλοίων και η παρέλαση ρώσων στρατιωτών σε εθνική γιορτή, εγκρίθηκαν από την ελληνική Πολιτεία και όχι από τοπικούς φορείς.
Λοιπόν, κανείς πλέον ας μη μας ενοχλεί στην εξωστρεφή εξάσκηση των νόμιμων και διακριτών ρόλων μας, προς όφελος της κοινωνίας μας, γεγονός ήδη γνωστό σ’ αυτήν και με θετικό πρόσημο.
Υπονοούμενα και αμφισβητήσεις των νόμιμων και επίσημων ενεργειών μας, αλλά και απειλές, δεν είναι ικανές να μας κάνουν ριψάσπιδες και να αναστείλουν την αγωνία μας για την ευημερία του τόπου μας. Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να εργαζόμαστε πάνω στις εθνικές γραμμές και στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Χώρας μας, όταν μας υποδεικνύονται. Μέχρι τώρα δεν μας επισημάνθηκε κανένας κίνδυνος και όλες οι ενέργειές μας ήταν γνώριμες και κατατεθειμένες στην ελληνική Πολιτεία μας».


ΠΗΓΗ 

Σχόλια